Aimo Eerola

(1913–2007)

Savon Voima Oy:n toimitusjohtaja, diplomi-insinööri, teollisuusneuvos

Hämeessä syntynyt diplomi-insinööri Aimo Eerola toimi Savon Voiman toimitusjohtajana sen perustamisesta alkaen vuodesta 1947 vuoteen 1978 saakka. Eerolan yli kolmekymmentä vuotta kestänyt toimitusjohtajuus ja merkittävä elämäntyö kytkeytyvät Pohjois- ja Keski-Savon sähköistämisen lisäksi usean maakunnallisen yrityksen syntyyn. Uransa aikana hän toimi mm. Savon pienteollisuusliiton puheenjohtajana sekä useiden muiden alan järjestöjen näköalapaikoilla, ollen arvostettu kehittäjä koko energiatoimialalla. Myös Kuopion kauppakamari hyödynsi hänen asiantuntemustaan. 70-luvun energiakriisin johdosta hän ryhtyi toimiin kaukolämmityksen aloittamiseksi alueen taajamissa.

Eerolan aloittaessa toimitusjohtajana maakunnan talouksista vain noin 14 prosenttia oli sähköistettynä, saaden sähköä lähinnä paikallisista sahoista, myllyistä ja meijereistä. Eerolan siirtyessä eläkkeelle vuonna 1978, maakunta oli käytännössä sähköistetty.

Eerolalle tyypillistä oli kaukonäköisyys, sitkeys ja perusteellisuus. Eerola näki sähkövoiman tarpeen kasvun, mikä siivitti Savon Voiman vesivoimalaitosten rakentamiseen ja maakunnallisten vesivoimavarojen hyödyntämiseen. Hän ymmärsi jo varhain myös tietotekniikan merkityksen yritystoiminnassa ja oli vuonna 1963 perustamassa Tietosavo Oy:tä (nykyisin Enfo Oyj).

Aimo Eerola jäi eläkkeelle 1978. Hänen vapaa-ajanharrastuksiaan olivat pistooliammunta, Rotary-toiminta, mökkeily, talvikalastus ja lukeminen. Hämäläinen Eerola kotiutui Kuopioon niin hyvin, että hän jäi eläkeläisenä asumaan kaupungin torin varrelle, mutta vietti aikaansa säännöllisesti myös Etelä-Ranskassa.

Organisaatio:

Savon Voima Oyj

Lähteet:

www.kansallisbiografia.fi

Luttinen, Jaana (2012): Teollisuusneuvos Aimo Eerola. Talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

  • Taiteilija: Onni Oja
  • Vuosi: 1978
  • Sijainti: Savon Voima Oyj
  • Kuvaaja: Kari Vesterinen