Amos Anderson

(1878–1961)

Kustantaja, kansanedustaja, lahjoittaja, vuorineuvos

Amos Anderson aloitti uransa liikemiehenä ja teollisuusyrittäjänä Helsingissä 1900-luvun alussa. Hän perusti talouslehtiä, mainostoimiston ja kirjapainon. Pian Andersonista tuli Suomen suurin litografisen alan yrittäjä ja hän osti Hufvudstadsbladetin ja iltapäivisin ilmestyneen Svenska Pressenin. Toimituksilleen ”lehtikuningas” Anderson antoi aina melko vapaat kädet toimia, muun muassa Hufvudstadsbladetia kehitettiin kaupallisena lehtenä.

Vuonna 1913 Anderson rakennutti itselleen Yrjönkadulle asuin- ja toimistorakennuksen, jossa Amos Andersonin taidemuseo nykyään sijaitsee. 1920-luvulla hän omisti jo suuren osan nykyisestä Forumin korttelista.

Andersonin tulokselliset liiketoimet pantiin merkille poliittisissa piireissä, ja hänet nimettiin 1922 Ruotsalaisen Kansanpuolueen (RKP) kansanedustajaehdokkaaksi Turun eteläisessä vaalipiirissä, mistä hänet myös valittiin valtiopäiville. Poliitikko Amos Andersonin ystäväpiiriin kuuluivat presidentit P. E. Svinhufvud ja Kyösti Kallio. Vuonna 1940 hän lahjoitti Suomen valtiolle Meilahdessa sijaitsevan Tamminiemen huvilan tasavallan presidentin asunnoksi.

Amos Anderson toimi mesenaattina usealle taholle ja mm. rahoitti Ruotsalaisen teatterin korjaustyöt ja huomattavan osan Helsingin Taidehallin rakentamisesta.

Vuonna 1940 Amos Anderson perusti yhdistyksen nimeltä Föreningen Konstsamfundet, jonka hän testamentissaan määräsi ainoaksi perijäkseen. Hänen toivomuksestaan Konstsamfundet ylläpitää hänen nimeään kantavaa taidemuseota ja myös Söderlångvikin museota hänen entisessä kesäpaikassaan.

Andersonin suurimpiin kulttuuritekoihin kuuluu hänen panoksensa Suomen Rooman-instituutin perustamiseksi Villa Lanteen. Hän oli yksi Säätiö Institutum Romanum Finlandiaen perustajista 1938, ja hän kokosi ne varat, joilla Villa Lante hankittiin Suomen valtiolle 1950.

Organisaatio:

Konstsamfundet

Lähteet:

www.kansallisbiografia.fi

Landgrén, Lars-Folke (2000, päivitetty 2008) (kääntänyt Aulikki Litzen): Anderson, Amos. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

  • Taiteilija: Sigrid Schauman
  • Vuosi: 1958
  • Sijainti: Amos Andersonin taidemuseo