Amos Anderson

(1878–1961)

Amos Anderson aloitti uransa liikemiehenä ja teollisuusyrittäjänä Helsingissä 1900-luvun alussa. Hän perusti talouslehtiä, mainostoimiston ja kirjapainon. Pian Andersonista tuli Suomen suurin litografisen alan yrittäjä ja hän osti Hufvudstadsbladetin ja iltapäivisin ilmestyneen Svenska Pressenin.

Vuonna 1913 Anderson rakennutti itselleen Yrjönkadulle asuin- ja toimistorakennuksen, jossa Amos Andersonin taidemuseo nykyään sijaitsee. 1920-luvulla hän omisti jo suuren osan nykyisestä Forumin korttelista.

Amos Anderson toimi poliitikkona ja hänen ystäväpiiriinsä kuuluivat presidentit P.E. Svinhufvud ja Kyösti Kallio. Vuonna 1940 hän lahjoitti Suomen valtiolle Meilahdessa sijaitsevan Tamminiemen huvilan tasavallan presidentin asunnoksi.

Amos Anderson toimi mesenaattina usealle taholle ja mm. rahoitti Ruotsalaisen teatterin korjaustyöt ja huomattavan osan Helsingin Taidehallin rakentamisesta. Myös Åbo Akademin monet hankkeet rahoitettiin hänen tuellaan.

Vuonna 1940 Amos Anderson perusti yhdistyksen nimeltä Föreningen Konstsamfundet, jonka hän testamentissaan määräsi ainoaksi perijäkseen. Hänen toivomuksestaan Konstsamfundet ylläpitää hänen nimeään kantavaa taidemuseota ja myös Söderlångvikin museota hänen entisessä kesäpaikassaan.

Organisaatio:

Konstsamfundet

  • Taiteilija: Sigrid Schauman
  • Vuosi: 1958
  • Sijainti: Amos Andersonin taidemuseo