Asko Tarkka

(1929–)

Toimitusjohtaja, hallintoneuvoston puheenjohtaja, varatuomari, vuorineuvos

Asko Tarkka saneerasi Huhtamäki-yhtiön 1970-luvulla ja ohjasi sen kansainvälistymiseen 1980-luvulla. Hän oli myös käytetty voima järjestötyössä ylioppilaselämästä työnantajajärjestöihin sekä kulttuurisäätiöihin.

Asko Tarkan elämänuraa viitoitti syntyminen hämäläiseen juristiperheeseen. Hämäläinen harkitsevuus on leimannut aina Tarkan persoonaa.

Vaikeisiin ratkaisuihin Tarkka joutui jo Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) hallituksen puheenjohtajana 1956–1957. Toimeliaisuus ylioppilaselämässä vaikutti Tarkan kiinnittämiseen Huhtamäki-yhtymään sen johtokunnan puheenjohtajan, professori L. A. Puntilan kautta. Tarkka aloitti Huhtamäen lakimiehenä ja johtokunnan sihteerinä 1958.

Tarkka joutui ottamaan toimitusjohtajuuden vastaan hieman aiottua aikaisemmin eli elokuussa 1975. Huhtamäki oli tällöin ajautunut kriisiin. Kannattavuus oli syöksykierteessä ja laajentuminen monialakonserniksi oli tehnyt yrityksen johtamisen aiempaa vaikeammaksi.

Tarkka aloitti leikkaamalla kustannuksia. Monisatapäiseksi paisunut keskushallinto purettiin ja yhtiön henkilöstöä vähennettiin paljon. Itäkaupan nousu toi Huhtamäelle runsaasti vientituottoja, ja 1980-luvulle tultaessa yrityksen kriisi oli ohi.

Kansainvälistyminen ja koko Huhtamäen muodonmuutos kymmenine yrityskauppoineen oli melkoinen haaste yli 50-vuotiaalle Tarkalle, joka oli siihen saakka toiminut lähinnä yhtiön kotimaisissa hallintotehtävissä. Hän sopeutui kuitenkin uuteen tilanteeseen jatkuvaa matkustelua myöten; yrityksiä hankittiin niin Australiasta, Singaporesta kuin Kiinasta.

Yhteistyökykyisenä juristina Asko Tarkka vedettiin elinkeinoelämän keskeisiin luottamustehtäviin.  Hän oli Suomen Työnantajain Keskusliiton puheenjohtaja 1980-luvun alussa ja myös Wihurin rahastojen puheenjohtaja.  Tarkka osallistui Uuden Suomen pelastamiseen 1970-luvulla.

Organisaatio:

Huhtamäki Oyj

Lähteet:

kansallisbiografia.fi

Vesikansa, Jyrki (2007, päivitetty 2008): Tarkka, Asko. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.