C. E. Sonck

(1905–2004)

Kasvitieteilijä, taidemaalari, professori

Viipurissa syntynyt Carl Eric Sonck oli ihotautien professori ja hänet tunnettiin paitsi oman alansa tieteenharjoittajana, myös kasvitieteilijänä sekä taidemaalarina että taiteen keräilijänä.

Carl Eric Sonckin perhe muutti Karjalankannakselta Turkuun 1919, jossa Sonck kävi ruotsalaista reaalilyseota valmistuen ylioppilaaksi 1924.

Sonck valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta 1933 ja väitteli 1941 tohtoriksi. Hän toimi Helsingin yliopistossa dermato-venerologian dosenttina vuoteen 1957 saakka. 

Turun yliopiston iho- ja sukupuolitautiopin professoriksi Sonck valittiin vuonna 1955. Tässä tehtävässä hän toimi eläkkeelle jäämiseensä, vuoteen 1972 saakka. Uransa aikana hän julkaisi noin 150 lääketieteellistä artikkelia. Eläkepäiviään Sonck vietti Helsingissä ja hänen omaelämäkertansa Ihotautilääkäri muistelee julkaistiin 1995.

Carl Eric Sonck oli jo lapsena hyvin kiinnostunut luonnosta, linnuista, hyönteisistä ja erityisesti kasveista. Aikuisena hän erikoistui kasvitieteeseen ja erityisesti voikukkiin. Niiden keräilyn hän aloitti 1940-luvulla ja jatkoi sitä loppuelämänsä. Sonck löysi Suomesta ja ulkomailta noin sata tieteelle ennen tuntematonta voikukkalajia ja julkaisi nelisenkymmentä kasvitieteellistä artikkelia.

Carl Eric ja hänen vaimonsa Karin Sonck lahjoittivat Hyvinkään taidemuseolle nykyisin museon pysyväisnäyttelynä olevan Yrjö Saarisen taiteen kokoelman. C. E. Sonck myös kirjoitti Saarisen elämäkerran ja kuvakirjan hänen teoksistaan.

Sonck oli myös itse lahjakas taidemaalari. Hän teki elämänsä aikana noin 500 maalausta ja piirustusta ja piti taidenäyttelyitä useilla paikkakunnilla. Sonckin lähisuvusta voi mainita arkkitehti Lars Sonckin, joka oli Carl Ericin setä.

Organisaatio:

Turun yliopisto

Lähteet:

fi.wikipedia.org