Erkki Partanen

(1915–1983)

Huhtamäki-yhtymä Oy:n toimitusjohtaja, STK:n puheenjohtaja, varatuomari, vuorineuvos

Erkki Partanen oli toisen maailmansodan jälkeisen ajan keskeisiä suomalaisia yritysjohtajia. Hän vakautti Huhtamäki-konsernin aseman, laajensi sen toimintaa kotimaassa ja aloitti yrityksen kansainvälistämisen.

Erkki Partanen suoritti lakitieteen kandidaatin tutkinnon 1937 ja toimi opiskelun ohella Ylioppilaslehden päätoimittajana.

Nuori juristi pääsi heti synnyinkaupunkinsa Mikkelin kaupunginsihteeriksi, mutta joutui pian talvisotaan. Jatkosodan aikana hän sai komennuksen päämajaan, josta hänet tavoitti Huhtamäki-yhtymän voimamies L. A. Puntila, joka etsi yritykselle hallinnollista johtajaa.

Partanen oli osoittanut organisaattorin taitonsa jo päämajassa, ja hän pani hieman kaoottisesti paisuneen Huhtamäki-yhtymän selkeään järjestykseen. Nimitys toimitusjohtajaksi 1952 sinetöi nousujohtoisen urakehityksen.

Huhtamäki-yhtymä laajensi tuotantoaan Partasen johtokaudella lääke- ja teknokemian alalle sekä pakkausteollisuuteen. Huhtamäki nousi vahvoilla aloillaan markkinajohtajaksi Suomessa ja hätyytteli makeisalalla Fazerin johtoasemaa.

Partasen systemaattiseen johtamistyyliin kuului perusteellinen suunnittelu. Kasvua ryhdyttiin hakemaan sekä uusilta aloilta että ulkomailta, aluksi kuitenkin melkoisin vastoinkäymisin. 1970-luvulla toteutettujen laajennushankkeiden tuloksena olivat suuret tappiot, jotka varjostivat Partasen johtokauden loppuvaiheita.

Partasen johtamistyyliä leimasi kollegiaalisuus. Johtokunnassa leppoisalle toimitusjohtajalle sai vapaasti esittää vastaväitteitä. Partanen oli silti vahva johtaja, joka oivalsi nopeasti asioiden ytimen.

Organisointikykyisenä juristina ja määrätietoisena neuvottelijana Partanen vedettiin  elinkeinoelämän luottamustoimiin. Niistä tärkein oli Suomen Työnantajain Keskusliiton (STK) puheenjohtajuus.

Kirjallisuus ja kirjoittaminen olivat aina kiinnostaneet Erkki Partasta. Eläkevuosinaan hän kirjoitti kolumneja Kauppalehteen ja julkaisi kaksi teosta uraansa sivuavista teemoista.

Organisaatio:

Huhtamäki Oyj

Lähteet:

kansallisbiografia.fi

Vesikansa, Jyrki (2000, päivitetty 2008): Partanen, Erkki. Kansallisbiografia -verkkojulkaisu. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

  • Taiteilija: Pekka Poutanen
  • Vuosi: 1980
  • Sijainti: Huhtamäki Oyj
  • Kuvaaja: Iina Valila