Kalevi Liukkonen

(1937–2004)

Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja, kauppatieteiden maisteri

Kalevi Liukkonen teki monipuolisen uran Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnassa kaupan ja koulutuksen tehtävissä. Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtajana hän loi yhden maan johtavista kauppaketjuista.

Pienviljelijä-metsätyömieskodista lähtöisin ollut Kalevi Liukkonen raivasi tiensä kansakoulupohjalta kauppaopiston kautta kauppatieteiden kandidaatiksi. Hän aloitti 1952 pitkän osuuskauppauransa Jyväskylän lähellä Osuusliike Vaajalassa iltapuhteiden kuluessa Jyväskylässä liikeapulaiskoulussa. Siitä alkoi Liukkosen ura SOK:laisella osuuskauppa-alalla. Melkoinen uraharppaus oli hallinnollisen johtajan paikka maan suurimmassa SOK:laisessa osuuskaupassa, Helsingin Osuuskaupassa (HOK) 1968–1972.

Liukkonen tunsi, että hänellä oli annettavaa kaupallisessa johtajakoulutuksessa. Hän siirtyi vuosiksi 1972–1977 SOK:n koulutusosaston johtajaksi ja Osuuskauppaopiston rehtoriksi. Koulutuksen johtotehtävistä Liukkonen hakeutui Keski-Suomen suurimman osuuskaupan Keskimaan toimitusjohtajaksi.

Liukkonen järjesteli heti maakunnallisen alueosuuskaupan toimintoja ja karsi liiketoiminnan osia, joilla ei katsonut olevan tulevaisuuden näkymiä. Keskimaan menestys perustui maakunnan yhtenäiseen tukeen, mikä toi taloudellista liikkumavaraa. Vähitellen Liukkonen nosti alueosuuskauppansa S-ryhmän esikuvaksi. Hänen lähimmät työtoverinsa ovat kuvailleet esimiestään vahvaksi ihmisjohtajaksi, joka kykeni kohtaamaan luontevasti eri organisaatiotasojen henkilöstöä.

Liukkonen vaikutti yhteiskunnallisesti tärkeissä opetus- ja sivistysalan luottamustehtävissä. Hän toimi muun muassa Keskuskauppakamarin kauppaopetuslautakunnan työvaliokunnan ja hallituksen jäsenenä ja Keski-Suomen kauppakamarin puheenjohtajana. Osuuskauppa Keskimaan perustamasta Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston nimikkorahastosta kehittyi merkittävä kulttuurin ja tieteen tukija. Jyväskylän yliopisto kutsui Liukkosen 2000 taloustieteiden tiedekunnan kunniatohtoriksi.

Kalevi Liukkonen jäi eläkepäiville 1999. Hänet tunnettiin kuntoliikunnastaan. Harrastuksensa pariin hän myös äkillisesti menehtyi hiihtolenkillä 2004.

Organisaatio:

Osuuskauppa Keskimaa

Lähteet:

www.kansallisbiografia.fi

Wilmi, Jorma (2013): Kauppaneuvos Kalevi Liukkonen. Talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.