Lauri Kanto

(1888–1966)

Sunila Oy:n toimitusjohtaja

Vaasassa syntynyt Lauri Kanto oli koulutukseltaan diplomi-insinööri. Hän työskenteli Halla Ab:n teknisenä johtajana 1921–1936, Sunila Oy:n toimitusjohtajana 1936–1971, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Kanto valmistui 1911 Teknillisestä korkeakoulusta koneinsinööriksi. Hän oli Sunilan perustamisessa mukana alusta pitäen, ja hänestä kehittyi Sunilan henkilöitymä. Hän johti yritystä vanhan ajan patriarkan tavoin. Hän oli tiiviissä yhteistyössä Alvar Aallon kanssa Sunilan asuinalueen suunnittelussa. Yhtiö sulautettiin vuoden 2009 lopussa Stora Enso Oyj:hin, joka omisti tuossa vaiheessa yhtiön koko osakekannan. Sellutehdas jatkoi sen jälkeen toimintaansa Stora Enson yksikkönä.

Toimiessaan Hallan sellutehtaan teknisenä johtajana Kanto nimitettiin työläisten asuntoaluetta suunnittelevan suunnitteluryhmän vetäjäksi. Tavoitteena oli rakentaa ajanmukainen teollisen yhteisön asuinalue, jossa työntekijöille tarjottiin sekä asunnot että sosiaaliset tilat.

Rakentaminen asuinalueella alkoi etelästä, jossa johtaja asuinpaikka nimettiin Kantolaksi Lauri Kannon nimen mukaisesti. Alueelle rakennettiin rivitalot sekä insinööreille ja työnjohtajille että työntekijöille.

Organisaatio:

Sunila Oy

Lähteet:

fi.wikipedia.org