Leena Niemistö

(1963–)

Pihlajalinnan Oy:n hallituksen puheenjohtaja, enkelisijoittaja, lääketieteen tohtori

Leena Niemistö on terveysyhtiö Pihlajalinnan suuromistaja ja hän uskoo, että startup-yritykset voivat mullistaa esimerkiksi terveydenhoitoalan. Kansantaloudelle ja kunnille sosiaali- ja terveydenhuolto on tärkein kohtalonkysymys. Niemistö toimii aktiivisena sijoittajana hyvinvointi- ja terveysalan yrityksiin.

Hän jätti huhtikuussa 2016 Pihlajalinnan varatoimitusjohtajuuden ja lopetti samalla myös erikoislääkärin tehtävät. Mutta hän on sanonut harkitsevansa paluuta lääkärin työhön potilaita hoitamaan. Hänen mielestään käytännön lääkärityö on yhä tärkeä osa ihänen identiteettiään.

Lääkärikeskus Dextran myyneellä Leena Niemistöllä on ollut kova tahti yksityissijoittajana. Hän on sijoittanut parissa vuodessa jo 13 startup-yritykseen.  Hän on sanonut, että kestävyysvaje ei korjaannu vain hallintorakenteita uusimalla, vaan tärkeämpää on muuttaa toimintamalleja ja kulttuuria. Digitaalisten palveluiden hyödyntämisellä ja ennaltaehkäisyllä on Niemistön mukaan iso merkitys. Startupien avulla esimerkiksi etäyhteyksien ja etämonitoroinnin kehittäminen edistyy nopeasti ja hoivaohjelmistoja saadaan entistä ketterämmiksi.

Leena Niemistö on toiminut yksityislääkärinä 2003– ja Invalidisäätiö Ortonin fysiatrian erikoislääkärinä 2000–2004. Keskeisiä luottamustoimia ovat Elisa Oyj:n hallituksen jäsen 2010– ,Pihlajalinna Oyj:n hallituksen jäsen 2013–, Handelsbanken Suomen hallituksen jäsen 2012– ja Helsingin seudun kauppakamarin varapuheenjohtaja 2016–.  Niemistö on aloittanut myös Kansallisoopperan säätiön hallituksen puheenjohtajana ja hänet nimettiin myös Stockmannin hallitukseen.

Leena Niemistö harrastaa tennistä, taidetta ja kulttuuria.

Organisaatio:

Pihlajalinna Oyj

Lähteet:


Helsingin Sanomat 4.6.2016: Monimiljonääri Leena Niemistö on 15 yrityksen bisnesenkeli. Talous.
Talouselämä 4.9.2015: Miljonäärisijoittaja Leena Niemistö: Startupit voivat mullistaa terveydenhuollon.

  • Taiteilija: Pasi Tammi
  • Vuosi: 2004
  • Kuvaaja: Janne Salo