Matti Koskenoja

(1926–2010)

Instrumentariumin hallintoneuvoston puheenjohtaja

Koskenoja kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta 1945, mutta sitä ennen hän 17-vuotiaana vapaaehtoisena osallistui Helsingin ilmapuolustukseen Viikin it-patterissa. Opinnot Helsingin yliopistossa johtivat lääketieteen lisensiaatin tutkintoon 1952. Hän sai silmätautien erikoislääkärin oikeudet 1958.

Kokeellisessa väitöstutkimuksessaan 1961 hän selvitti sokeritautia sairastavien hiirien poikasissa ja etenkin niiden silmissä tavattavia muutoksia.

Koskenoja työskenteli Keski-Suomen keskussairaalan silmätautien osaston ylilääkärinä 1961–1987. Tuona aikana osasto oli valtakunnan malliyksikkö.

Vastaanotolla Koskenoja oli pidetty lääkäri, joka muisti potilaittensa asiat myös ilman papereita.

Aikaa järjestyi myös yritysmaailman luottamustehtäviin. Koskenoja valittiin Oy Instrumentariumin johtokuntaan 1960. Hän toimikin sitten yhtäjaksoisesti 37 vuoden ajan muun muassa hallituksen ja hallintoneuvoston puheenjohtajana. Hän toimi myös Instrumentariumin omistamien yritysten johtoelimissä. Siihen kauteen sisältyi kriisissä olleen kauppayhtiön kehittyminen kansainväliseksi korkean sairaalateknologian yritykseksi.

Matti Koskenoja oli asioita eteenpäin katsova visionääri, jolla oli kärsivällisyyttä ja rohkeutta pohtia yrityksen tulevaisuutta kvartaaleja paljon pidemmälle. Instrumentariumin Tiedesäätiö perustettiin Koskenojan ja toimitusjohtaja Aulis Hauhian aloitteesta 1970.

Koskenojaan voitiin aina luottaa. Hänet valittiin moniin lääkärijärjestöjen luottamustehtäviin sekä lääkäreitä lähellä olevien yritysten johtoelimiin.

Koskenoja oli pidetty seuramies, jolla oli taito esittää värikkäästi ja kansantajuisesti vaikeitakin asioita. Myös vieraiden viinitietoutta hän saattoi laventaa pitkän harrastuksen ja viinitiloille tapahtuneiden vierailujen tuloksena. Kuitenkin hän oli vaatimaton ihminen, joka ei peräänkuuluttanut kiitosta tekemisistään, vaan siirsi kernaasti ansiot muiden hyväksi.

Koskenoja harrasti lukemista ja hänellä oli laajat tiedot myös lääketieteen ulkopuolelta, muun muassa historiasta. Harrastuksiin kuului myös kalastus Keiteleellä sekä seniori-iässä golf.

Organisaatio:

Instrumentarium Oyj

Lähteet:

www.hs.fi

  • Taiteilija: Martti Könönen
  • Vuosi: 1988
  • Sijainti: Instrumentarium Oyj
  • Kuvaaja: Lauri Mustakallio