Onni Anton Fredrikson

(1885–1953)

Toimitusjohtaja, prokuristi, kauppaneuvos

Onni Fredrikson oli isänsä perustaman A. Fredrikson Oy:n toimitusjohtaja 1914–1953. Solmioiden valmistuksella 1887 aloittanut yritys oli alansa ensimmäinen Suomessa. Kun solmioiden ja hansikkaiden valmistus menetti merkityksensä, pystyttiin talvilakkien valmistuksessa hankitulla turkisalan tuntemuksella laajentamaan yhtiön toimintaa muodikkaisiin turkistavaroihin.

Kun Onni Fredriksonin isä Anton Fredrikson luopui 1914 yhtiönsä toimitusjohtajan tehtävästä, valittiin hänet A. Fredrikson Oy:n toimitusjohtajaksi. Onni Fredrikson oli Jyväskylän lyseosta 1906 ylioppilaaksi päästyään suorittanut Suomen Liikemiesten Kauppaopiston kurssit. Sen jälkeen hän oli työskennellyt Suomen Yhdyspankin Jyväskylän konttorin prokuristina, kunnes sai käskyn astua perheyrityksen johtoon. Hän täydensi teoreettisia opintojaan tekstiili- ja turkisalaan liittyvillä ulkomaanmatkoilla.

Onni Fredrikson neuvotteli 1915 Pietarissa suuren lakkitilauksen Venäjän armeijalle. Maailmansodan loppuvaiheessa 1918 A. Fredrikson Oy:n suurimmaksi asiakkaaksi kasvoi Suomen sisällissodan aikana valkoinen armeija.

Onni Fredrikson teki ensimmäisen rauhan ajan kaukomatkansa 1919 Englantiin, ja sen jälkeen matkat eri maihin olivat jokavuotisia.

Yhtiö osoitti voittoa kaikkina vuosina 1920–1930-luvulla. Sotien aikana tehtaiden pääartikkelina olivat armeijan talvilakit ja kenttälakit. Rauhan tultua elettiin säännöstelytaloudessa. Normaalimmat ajat koittivat 1947–1948. Sotia edeltäneen ajan henkilöstömäärä saavutettiin uudelleen. Tehdasta laajennettiin ja 1950-luvun alussa päästiin uusimaan koneita.

Onni Fredriksson otti osaa eri liikelaitosten hallintoihin. Hän kuului Oy Tikkakoski Ab:n hallitukseen ja oli Keskuskauppakamarin työvaliokunnan ja välityslautakunnan jäsen. Fredrikson oli Jyväskylän kauppakamarin varapuheenjohtaja. Hänet valittiin useaan otteeseen myös Jyväskylän kaupunginvaltuustoon ja -hallitukseen.

Organisaatio:

Fredrikson Oy

Lähteet:

www.kansallisbiografia.fi

Henttinen, Annastiina (2015): Kauppaneuvos Onni Fredrikson. Talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu. Helsinki: Suomalaisen Kirjallsuuden Kerho.

  • Taiteilija: Tauno Miesmaa
  • Vuosi: 1948
  • Sijainti: Fredrikson Oy
  • Kuvaaja: Timo Fredrikson