Pekka Prättälä

(1923–2016)

Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja, kauppaneuvos

Kaupan juoksupojasta toimitusjohtajaksi edennyt Pekka Prättälä nosti Osuusliike Keskimaan Keski-Suomen suurimmaksi vähittäiskauppaliikkeeksi. Hän uudisti 1960-luvun alussa Keskimaan eturivin tavarataloksi ja perusti seuraavan vuosikymmenen alussa Prisma-automarketin.

Prättälällä oli lukuhaluja mutta koulut jäivät häneltä vähiin. Nuoren miehen eteenpäin menemisen halu pantiin merkille kotikylässä osuuskaupan myymälässä, jonne Prättälä pääsi apulaiseksi 1939.

Hän sai 1946 Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan (SOK) stipendin ja aloitti Suomen Osuuskauppakoulussa kaksivuotisen kaupallisen kurssin valmistuen sieltä priimuksena.

Prättälälle järjestyi työpaikka aluksi Lahteen ja useiden välivaiheiden jälkeen hän siirtyi Jyväskylään Osuusliike Keskimaan toimitusjohtajaksi 1960.

Keskimaa oli 1960-luvun alussa velkainen ja sen ilme vanhanaikainen. Ensi töikseen uusi toimitusjohtaja muokkasi perinteiset myymälät ajanmukaisiksi yleismyymälöiksi, mikä paransi asiakaspalvelua ja toi kustannussäästöjä.

Keskimaan maakunnallinen nousu ajoittui 1970-luvulle, jolloin osuustoiminnan tulevaisuutta epäiltiin jopa SOK:n itsensä piirissä. Seppälän automarket Prisma muodostui koko S-ryhmän suunnannäyttäjäksi. Kansainvälisten esikuvien mukaista automarketia voidaan pitää Prättälän päätuloksena.

Prättälä oli itse keksinyt nimen Prisma. Keskimaan ensimmäinen Prisma-market sai K-ryhmän Citymarketista kilpailijan vasta 2000-luvulla.

Prättälä oli oppinut arvostamaan koulutuksen merkitystä kaupan alalla ja myös osuuskaupassa tuli panostaa henkilöstökoulutukseen.

Kauppaneuvos Prättälä arvosteli 1980-luvun alussa SOK:n kaupparyhmittymää jähmeydestä. Erityisesti hän piti aluekonttoriverkostoa turhana väliportaana. Keski-Suomen kauppakamarin hallituksen jäsenä toiminut Prättälä siirtyi eläkkeelle 1983. Hänelle jäi enemmän enemmän aikaa kuntoilulle ja kirjallisuudelle.

Organisaatio:

Osuuskauppa Keskimaa

Lähteet:

www.kansallisbiografia.fi

Wilmi, Jorma (2013): Kauppaneuvos Pekka Prättälä. Talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.