Tove Jansson

(1914–2001)

Kirjailija, kuvittaja, taidemaalari, professori

Tove Jansson saavutti maailmanmaineen muumikirjoillaan, joita on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle. Monipuolinen Jansson piti lukuisia taidenäyttelyitä ja kirjoitti useita kirjoja myös aikuisille.

Jansson on yksi käännetyimpiä suomalaiskirjailijoita, mutta vähemmän on korostettu sitä, että Jansson kuvasi myös oman aikansa maailmaa. Taiteilijan roolissaan hän jakautui kuvataiteilijaksi ja kirjailijaksi. Suomenruotsalainen Jansson kuului kielelliseen vähemmistöön ja taiteilijasukuun. Näiden yhteisöjen problematiikka näkyy hänen tuotannossaan, samoin kuin naiseuden ja homoseksuaalisuuden teemat.

Hän opiskeli Tukholman taideteollisessa oppilaitoksessa ja tutustui siellä ensimmäisen kerran muumeihin, kun Einar-eno varoitti muumipeikoista, jos sisarentytär käy öisin liian tiuhaan ruokakomerolla.

Jansson kirjoitti 1934–1940 novelleja aikakauslehtiin. Päivälehdissä julkaistiin hänen impressionistisia kirjoitelmiaan matkoilta ja taidemaailmasta. Hän kuvitti novellinsa, samoin omat päiväkirjansa.

Muumikirjojen suosiota selittävät niiden psykologinen osuvuus ja kyky, jolla kirjailija tasapainottelee lapsen ja aikuisen maailman välissä. Muumikirjat ovat lasten ja aikuisten kirjoja.

Vaikka Tove Janssonin maailmanmaine on hänen kirjallisen tuotantonsa ansiota, hän on itse pitänyt kirjoittamista harrastuksena kuvataiteen ohessa. Varsinaista taidemaalarin työtä vähensivät 1940-luvulta asti kirjankuvitus ja sarjakuvat.

Jansson käytti piirtäjänä ja kirjoittajana paljon parodiaa. Maalaamisestaan hän ei antanut mielellään haastatteluja.

Tove Jansson kuoli Helsingissä 86-vuotiaana. Viime vuotensa hän vietti poissa julkisuudesta, niin kuin suuren osan koko elämäänsä. Yksityisyyden vaaliminen ei tarkoittanut ihailijoiden vähättelyä, sillä hän vastasi kaikkiin lukijakirjeisiinsä henkilökohtaisesti — ja käsin.

Organisaatio:

Moomin Characters Oy Ltd

Lähteet:

www.kansallisbiografia.fi

Ahola, Suvi (1997, päivitetty 2016): Jansson, Tove. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

  • Taiteilija: Sam Vanni
  • Vuosi: 1940
  • Sijainti: Amos Andersonin taidemuseo