Yrjö Korte

(1885–1979)

Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy:n toimitusjohtaja, kauppaneuvos

Kustannusalalla vaikuttanut Yrjö Korte oli Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy:n toimitusjohtaja 1906–1961. Korte oli yhtiön palveluksessa 80 vuotta. Toimintaansa yhä jatkava Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy on Turun menestyksekkäimpiä perheyrityksiä sekä yksi maan suurimpia yksityisiä kirjakauppoja.

Turkulainen Yrjö Korte sai hyvän kansakoulutodistuksen, jonka johdosta opettaja suositteli häntä vasta perustetun Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy:n johtokunnalle. Korte aloitti yhtiön palveluksessa vain 14-vuotiaana. Määrätietoinen Korte opiskeli työnsä ohessa kauppaopistossa ja osoitti osaamisensa ja taitonsa yhtiön johdolle. Hän kohosi heti täysi-ikäiseksi tultuaan liikkeen johtajaksi 1906.

Suomalaisuuden merkeissä perustettu Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy oli Turun suomenkielisen väestönosan ensimmäisiä yhteisyrityksiä. Kirjakaupan aloittaessa toimintansa 1900-luvun vaihteessa Suomessa oli noin 50 kirjakauppaa. Määrätietoinen Korte ohjasi johtamaansa yritystä niin, että se oli pian alallaan johtava liikeyritys Turussa ja koko maassa kärkijoukossa.

Korte saavutti asemansa käytännön osaamisella kirjakauppiaana. Ammattitaitoaan hän kehitti useilla ulkomaan opintomatkoilla tutustuessaan eri maiden kirjakauppoihin. Korte oli myös Turun kauppakamarin hyväksymä paperitavarain tarkastaja. Johtajana Korte oli vanhan ajan liikemies, joka tuli hyvin toimeen sekä työntekijöiden että asiakkaiden kanssa.

Korte otti monella tavalla osaa Turun taloudellisen elämän kehittämiseen kuulumalla rahalaitosten, kuten Turun Suomalaisen Säästöpankin, Kansallis-Osake-Pankin ja taloudellisten yhdistysten johtoelimiin.

Yrjö Korte jäi eläkkeelle vuoden 1961 lopussa – hallituksen jäsen hän oli vielä kuollessaan 94-vuotiaana marraskuussa 1979.

Organisaatio:

Turun Kansallinen Kirjakauppa

Lähteet:

www.kansallisbiografia.fi

Möttönen, Tuomas (2011): Kauppaneuvos Yrjö Korte. Talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.